Elvesang
Ny heftet utgave og e-bok

        
 
 
Elvesang
Ellen Hofsø
 
«Når isjøkelen under Stuorračohkka løsner og ruller ned ura og vannet spruter over fjellskrentene, da vil du høre et drønn. Det er sommertegnet i Ruŋguvuopmi. Da må du kaste blikket oppover, og du vil se at det du trodde var grå mose, blir levende. Da er det reinhjorden du ser», hvisker han ned i halsgropa hennes. «Glem ikke drønnet, Kaarina, når du hører det, er jeg hos deg.»
 
Armene som holdt så hardt rundt henne, løsner, han går et skritt tilbake. Blir stående helt stille å bare se på henne. Så løfter han handa og stryker håret vekk fra panna hennes, snur seg og forsvinner inn i mørket.
 
Året er 1868. I Tornedalen i Sverige har det vært hungersnød flere år på rad. I fortvilelse sender foreldre barna sine med samene til Ruija (kysten av Nord-Norge) for at de skal overleve. Kvenjenta Kaarina er femten år og har lovt mora å passe på Daniel, lillebroren. Men raiden deler seg og Daniel for svinner nordover. Kaarina havner hos Kirsten og Anders i Lavangen. Hun strever for å bli likt og godtatt, men ingen ting er godt nok og den kalde latteren til Kirsten klorer henne opp innvendig. Redd og krenket klarer hun å komme seg vekk. Men hvor skal hun dra? Hun må finne Daniel. Og Áslat, samegutten som ga henne reinkalven.
 
Margot Hovda Lien i Nordlys: «Hofsø skriver lett, levende og godt". Dette er fengslende lesing.»
Beate Heide i Nord-Norsk magasin: «Hofsø har gjort historieleksen sin i arbeidet med boka. Derfor framstår den som både unik og ekte.»
Jan-Oscar Bodøgaard i Ruijan Kaiku: «Forlaget benevner Elvesang som en ungdomsroman. Vel, kanskje det, men da burde mange bli som unge igjen, for Elvesang har kvaliteter som tilsier at den bør få et stort nedslagsfelt.»
Kjell-Rune Henriksen i Harstad Tidende: «Den sterke historien, dramaturgien og de levende skildringene er hjertelig tilstede...»
Jan-Oscar Bodøgaard i Utdanningsnytt: «Elvesang burde være velegnet til bruk i skolen når det flerkulturelle samfunn står på timeplanen. For Kaarinas vandring fra sult og nød har sine paralleller i dag med unge enslige i sør og øst på vandring mot Vest-Europa i håp om et bedre liv.»
 
Utgitt førstegang: 2017
Utgitt: 2020
Sider: 271


Ođasmahttán 08.06.2020
Almmuhan: Mihkku Solbakk