Om ForfatternesForlag CL-Sámi academica Samisk litteratursenter Kontakt

Nye Barnebøker
 

Brev til kommisjonen
 

Myths, Tales, and Poetry from Four Centuries of Sámi Literature
 


Tidsreise Sápmi turnerer

Mandag 3. februar ble appen Tidsreise Sápmi presentert for 40 lærere på Prestvannet skole i Tromsø. ”Denne må vi snarest ha til skolene i Tromsø”, var konklusjonen til rektor Judith Ellinor Martinsen etter presentasjonen. 
 
Lærere som var til stede på Prestvannet skole under presentasjonen stilte det uunngåelige spørsmålet: ”Hvorfor vet vi så lite om samens historie?” Svaret hadde de faktisk selv, nemlig det enkle faktum at skolene i Norge har neglisjert dette temaet i sin kunnskapsformidling. I Tromsø er de godt i gang med denne kunnskapsformidlingen i dag, kanskje fremst i rekken av kommunene i Norge. Første uke i februar har de samisk uke i Tromsø, og alle skolene bruker hele uka til  å jobbe med samiske tema. 
 
Tidsreise 
John Trygve presenterer Tidsreise Sápmi på Sameskolen i Tana i fjor høst der vi startet ŧurneen. (Foto: Birgit Wisur Olsen, Ságat).
 
Da passet det veldig bra at Samisk litteratursenter i samarbeid med ČálliidLágádus i Karasjok og Ablemagic i Trondheim tilbød en presentasjon av Tidsreise Sápmi, som er en interaktiv formidling av samisk kultur og historie for barn i og utenfor Sápmi. Gjennom tekst, lyd, bilder og musikk formidles fortellinger om og fra Sápmi på nordsamisk, sørsamisk og norsk. ČálliidLágádus håper de snart også får bevilget penger til også å lage en lulesamisk tekst og lydversjon. 
 

Grensedelingen av norden i 1852 skilte et folk med en strek i et støvete kart.  
 
Med appen får elever i skolene i Norge god innføring i samenes historie. Skolens fagplaner forutsetter at elevene skal gis slik kunnskap. Appen Tidsreise Sápmi passer fra 4. årstrinn og oppover. Elevene kan også på egen hånd reise rundt på tidslinjen, og under tradisjoner få mye viktig kunnskap om samene.  
 
Tidsresie Sapmi er tilgjengelig både på Android Playbutikk og Apples App Store til 179 kroner.
 
       Oppdatert 06.02.2020
Publisert av: Mihkku Solbakk